
Portugals flagg
Dagliglivet i Portugal og i vår by Olhão rusler videre. Men samfunnet og menneskene merkes selvsagt av krisen. Butikker og restauranter stenger. På det nye store kjøpesenteret som ble åpnet her i byen for fem år siden blir det stadig mer ledig areal. Folk har mindre penger og bruker dermed mindre. Usikkerheta om fremtida gjør at folk ønsker å spare penger, noe som forsterker problemene for forretninger og restauranter Omsetninga av boliger er fortsatt på et lavmål. I en boligblokk her i Olhão stod arbeidet lenge stille, og banken måtte overta til slutt. Leilighetene som hittil er solgt er i all hovedsak solgt til utlendinger. Portugiserne sliter med å få lån i banken fordi kravene til egenkapital har økt og de stiller meget strenge krav til låntakerne.
Portugiserne er sindige folk. Men de er urolige for fremtida. Mange anklager politikerne for korrupsjon, dårlig krisehåndtering, og at de har gitt for mye etter for de krav som troikaen stiller. Folk jeg snakker med sier at ingenting vil bli som før og de har ingen tro på politikere som sier at man vil oppnå konjunkturoppgang fra 2014. Til det oppleves krisen som for fundamental. Andelen av eldre over 65 år øker og er nå på 19%. De fleste av disse lever på minstepensjon som er på 485 euro pr måned. Mange eldre må derfor prioritere hardt og nedprioritere blant annet bruk av helsetjenester. Og når antall barnefødsler pr innbygger er blant de laveste i Europa, så blir det i fremtiden ennå færre verdiskapere versus pensjons- og hjelpemottakere.
Arbeidsledigheta øker og antall arbeidsledige er nå 900.000 dvs en ledighet på 17,7 %. Det betyr at man må skape enormt mange nye arbeidsplasser – og det er vanskelig å se hvordan man skal greie det i et Europa som sliter og hvor alle landene er nødt til å gjøre det samme. For nøkkel til løsning på krisen er å få næringslivet i gang med jobbskaping! Greier man ikke det så vil krisen forsterke seg!
Den økonomiske krisen i Portugal merkes for stadig flere. Ledigheten øker og er nå oppe i 16 %, og ungdomsledigheten (under 25 år) er på 25 %. Køene foran nødhjelps stasjonene øker, stadig flere greier ikke å betale for sine forpliktelser, bedrifter går konkurs og bygge- og infrastruktur prosjekter stopper opp. Flere offentlig eide selskap som flyselskapet TAP og energiselskapet EDP skal privatiseres. Statsbudsjettet for 2013 strammer fortsatt kraftig inn og skatter og avgifter økes. BNP er prognostisert til å bli minus 3 % i 2012 og minus 1% i 2013. Dette mener mange eksperter er alt for optimistisk.
Den vanskelige balansegangen mellom å kutte kostnader og samtidig stimulere økonomisk utvikling er ikke lett. Mange portugisere (og andre europeere) mener man nå har strammet for mye inn og at det er umulig å få til vekst i økonomien med de rammebetingelser som nå gjelder. Det er stadige streiker mot kutt i lønninger, pensjoner, privatiseringer og forverring av arbeidsvilkårene. Men Portugal må også forholde seg til at de etter å ha mottatt krisehjelp, delvis er i lomma på «Troikaen», EU, IMF og EBU.Statsministeren i Portugal Pedro Passos Coelho (Social Democratic Party – PSD) sa i en tale tidligere i høst at han trodde de økonomiske nedgangstider i landet kommer til å snu i 3. kvartal 2013. Det er det ingen av de portugiserne jeg snakker med som tror på!
Er det så ingen lys i tunnelen? Slik jeg oppfatter det så er ikke lysene plagsomt sterke, og de kan være fra motgående tog. Men noe positivt er det. Handelsbalansen er hittil i 2012 på pluss siden, noe som er første gang siden Bank of Portugal publiserte disse tallene i 1996. Dette er oppnådd ved at importen er sterkt redusert og eksporten har økt spesielt på tjenestesiden. Statsfinansene ser ut til å bedres og turisttrafikken øker etter et lavmål for et par år siden. Portugal har også en av verdens høyeste gullreserver målt ifht BNP – 9,5 % – bare Libanon har høyere. Kanskje Bank of Portugal kan stille gullet i pant for å oppnå bedre lånebetingelser mm.?